Quy trình nhân giống In-vitro hoa loa kèn Bright Tower

THÔNG TIN CHUNG

1. Nhóm tác giả: Ths Đoàn Thị Thùy Vân, KS Đỗ Minh Phú
2. Cơ quan tác giá: Viện Nghiên cứu Rau quả
3. Nguồn gốc xuất xứ: Từ kết quả nghiên cứu của đề tài: Nghiên cứu, ứng dụng công nghệ tiến tiến của Hà Lan trong chọn, tạo, nhân giống và điều khiển ra hoa chi Lilium (lily, loa kèn) ở Việt Nam
4. Phạm vi áp dụng:
Áp dụng cho việc nhân in vitrro giống hoa loa kèn Bright Tower
5. Đối tượng áp dụng:
Các tổ chức, cá nhân tham gia sản xuất nhân giống hoa loa kèn in vitro.
QUY TRÌNH NHÂN IN VITRO GIỐNG HOA LOA KÈN BRIGHT TOWER
1. Giai đoạn : Khử trùng vảy củ (mẫu cấy)
Sử dụng vảy củ của giống hoa loa kèn Bright Tower, chọn các vảy củ không bị tổn thương cơ giới, làm sạch sơ bộ bằng xà phòng, rửa dưới vòi nước 15 phút. Sau đó, đưa vào bốc cấy tráng cồn 70o và được khử trùng bằng  H2O2 30% trong thời gian 15 phút lần 1 và 5 phút lần 2. Sau đó, rửa bằng nước cất vô trùng 3 -5 lần, làm khô các vảy củ sau khi khử trùng bằng giấy thấm vô trùng, dùng dao cấy cắt các vảy với kích thước 3-5 mm và cấy trên môi trường MS + 30 gam Saccarose.
2. Giai đoạn 2:Tái sinh chồi trực tiếp từ vảy củ
Sau 4 tuần loại các vảy củ nhiễm, chọn các mẫu sạch nuôi cấy trên môi trường tái sinh chồi là: MS + 30g/l saccarose + 0,2 mg/lαNAA + 2 mg/l BAP, đặt trong phòng nuôi vô trùng với điều kiện 16 giờ chiếu sáng/8 giờ tối, độ ẩm 75 – 80%. Sau 8 tuần các vảy củ phát sinh chồi in vitro.
3. Giai đoạn 3: Tạo củ in vitro từ cụm chồi
Sau khi đã tái sinh được chồi in vitro, những cụm chồi này sẽ được tạo củ  in vitro trên môi trường MS + 90g/l Saccarose + 1,0mg/l IBA và nuôi trong điều kiện tối hoàn toàn, độ ẩm 75 – 80%. Sau 8 tuần các cụm chồi in vitro phát sinh củ nhỏ có trọng lượng 1,1gam – 1,3 gam
4. Giai đoạn 4: Nuôi lớn củ
Củ in vitro trước khi đưa ra ươm sẽ được nuôi lớn trên môi trường MS + 120 gam saccarose trong điều kiện tối hoàn toàn với thời gian 8 – 10 tuần, khi củ có trọng lượng > 1gam thì bắt đầu đưa ra ươm.
5. Giai đoạn 5: ươm củ in vitro
Củ in vitro đạt trọng lượng củ > 1g sẽ được đưa ra ươm trên khay giá thể xơ dừa + đất phù sa + trấu hun theo tỷ lệ (1:1:1), được phun ẩm hàng ngày.

Vietnam's lychee farmers bemoan slumping prices

BAC GIANG, Vietnam: Hundreds of lychee farmers sorted and graded huge piles of the tropical fruit at a busy wholesale market in northern Vietnam yesterday, but many bemoaned slumping prices as foreign traders were held up in quarantine. After mounting an aggressive response to the coronavirus pandemic, life in the country is back to relative normality and workers clustered together mask-free at dawn in Bac Giang province, their motorbikes fitted with baskets overflowing with the sweet fruit. The communist nation usually exports around 100,000 tonnes of fresh lychees worth more than $30 million -- mostly to China but to Japan, Australia and. Detail

Vietnam seeks to export fresh fruits, vegetables to Thailand

Vietnamese fruit and vegetable exporters are seeking to make inroads into Thailand amidst the COVID-19 pandemic. According to the Vietnam Fruit & Vegetable Association (VinaFruit), exports to the US, Thailand and Africa saw positive signs last year. Vietnam exported 74.94 million USD worth of fruits and vegetables to Thailand in 2019, up 66.3 percent compared to the previous year. Secretary General of VinaFruit Dang Phuc Nguyen suggested that the Ministry of Agriculture and Rural Development should negotiate with the Thai Ministry of Agriculture and Cooperatives to balance trade for fruits and vegetables because Vietnam has long been running a trade deficit for farm. Detail

Bac Giang: More lychee to be grown for export to Japan

The northern province of Bac Giang has granted cultivation area codes to many orchards growing lychee for export to Japan this year, according to the provincial Department of Agriculture and Rural Development. Nineteen cultivation area codes have been issued to date for 103 ha of lychee in the province to be exported to the country, primarily in the communes of Hong Giang, Nam Duong, Tan Son, Quy Son, Giap Son, and Ho Dap in Luc Ngan district and Phuc Hoa commune in Tan Yen district. The province is actively directing lychee growers in following standardised production processes while encouraging businesses to buy. Detail

OTHERS

SCIENCE NEWS

Video-clip library

Invest in modern flower growing technology Invest in modern flower growing technology

Invest in modern flower growing technology

Differentiate orange, crispy crispy, melon Vietnam and China Differentiate orange, crispy crispy, melon Vietnam and China

Differentiate orange, crispy crispy, melon Vietnam and China

Applying Korean science and technology in agricultural production in Vietnam Applying Korean science and technology in agricultural production in Vietnam

Applying Korean science and technology in agricultural production in Vietnam

Fruit and vegetable research institute
Address: Trau Quy-Gia Lam-Ha Noi
Tel: 84 - 024.38276254 - Fax: 84 - 024.38276148
Email : info@favri.org.vn Website : http://favri.org.vn

Top